Mijn naam is Folkert Brugman. Mijn wieg stond in Brabant, en na mijn middelbare school kwam ik in de ziekenhuiszorg te werken. Zo belandde ik op de operatiekamers, en later in de verpleegkunde. In mijn opleiding leerde ik alle uithoeken van het vak in het ziekenhuis kennen en rolde ik aansluitend in de zorg voor mensen met aandoeningen van het zenuwstelsel. Na verloop van de jaren kwam ik in contact met antroposofie, hetwelk mijn beroepsuitoefening zeer heeft verrijkt. Daardoor kwam ik ook in contact met de Bentinckmassage.

In 2000 begon ik in het RadboudUMC op de verpleegafdeling Neurochirurgie. Ik verpleegde en behandelde er mensen die door hersenletsel met verlaagd bewustzijn of bewusteloos in het ziekenhuis belandde. Daarbij leerde ik aan den lijve hoe het bewustzijn onder invloed staat van de zintuiglijke waarneming. Door niet te vermijden aanrakingen op een bepaalde manier uit te voeren tijdens het verplegen van deze mensen, ontstonden er voor korte duur reacties die anders niet gezien werden of op gang kwamen. Daardoor leerde ik anders naar deze mensen te kijken dan mijn collega’s. De antroposofische inzichten en de fenomenologie leverden mij een dankbaar kader om te kunnen inzien hoe aanraking kon uitwerken op bewustzijn. Na 17 jaar ben ik daarmee gestopt en in 2019 en 2020 schreef ik het boek ‘Kopzorg’ over dit bijzondere werk van neurologieverpleegkundigen en de grondslag voor de methode waarmee ik en mijn collega’s werkte.

De antroposofische inzichten en de fenomenologie leverden mij een dankbaar kader

MuziekKlein
Folkert Brugman In Via
In Via Bentinckmassage

De Bentinckmassage is door Ita Wegman geïnitieerd, en werkt met andere handgrepen in op het zelfde mechanisme als waar ik in het academisch ziekenhuis ook gebruik van maakte in de zorg aan mensen met verlaagd bewustzijn. Het werken met en vanuit het mechanisme dat ik in de kliniek gebruikte, werd via de Bentinckmassage voor mij ineens ook toepasbaar voor mensen met helder dagbewustzijn. In de Bentinck opleiding die ik in de winter van 2019-2020 volgde, leerde ik hoe deze massage niet alleen lichamelijke ongemakken lijkt te verzachten, maar ook dat dit vooral uitwerkt op de innerlijke zielsgesteldheid, en daarmee ook hoe iemand omgaat met de levensrealiteiten. De Bentinckmassage was een hele logische vervolgstap voor mij.

Daarnaast maak ik Ierse muziek met flute en uilleannpipes, en vooral met andere mensen samen. Deze muziek pas ik in iets aangepaste vorm ook toe als aankleding voor antroposofische voordrachten, want die muzieksfeer sluit daar naadloos op aan. Af en toe geef ik ook antroposofische voordrachten over levensthema’s.